Silicij za zdravje in lepoto – Več silicija – manj celulita

Avg 23, 2020 | Aktualno

Človeški organizem ne zmore tvoriti silicija, zato ga moramo nenehno dobivati s hrano. Silicij je najti v številnih živilih, kot so grah, soja, integrirana žita, grozdje, repa, rjavi riž, ječmen … Večje količine silicija vsebujejo njivska preslica in diatomeje. V mesu ga skorajda ni. Starejši manj Preskrba telesa s silicijem je s staranjem čedalje slabša, saj organizem postopoma izgublja zmožnost resorpcije in skladiščenja silicija. Znanstveniki so ugotovili, da imajo mlajši ljudje v celicah za 34 odstotkov več silicija kot ljudje v poznejših življenjskih obdobjih.

Nagubana koža

Pri pomanjkanju silicija koža postane nagubana in neprožna, pojavi se celulit, lasje in nohti so krhki, lomljivi in brez leska, vezivno tkivo v arterijah, kitah in sklepih je manj prožno, kosti in hrustanec pa krhki. Temu se lahko izognemo tako, da nenehno obnavljamo zaloge silicija, zaradi česar je redno uživanje silicija ključnega pomena. Toda pri izbiri prehranskega dopolnila kot vira silicija moramo biti pozorni. S

V koloidni obliki

Silicijeve spojine težijo k tvorbi velikih kompleksov molekul in kristalov. Organizem ima velike težave pri absorpciji teh velikih molekularnih kompleksov, zato pozitivni učinki silicija pri rabi številnih pripravkov ne pridejo do izraza. Zaradi lažje absorpcije silicija je priporočljivo jemanje silicija v koloidni obliki (gel). V tej obliki je silicijeva kislina homogeno in fino razporejena v vodi, kar dosežejo ob pomoči posebnega postopka. S tem tudi preprečijo akumulacijo molekul v večje skupke. Če primerjamo velikost delcev v silicijevi prsti (pripravki s silicijem v obliki tablet in kapsul) in gelu silicijeve kisline, ugotovimo, da so delci gela silicijeve kisline kar 2000-krat manjši kot delci silicijeve prsti. Zaradi tega
zelo majhne molekule silicijeve kisline z lahkoto prehajajo skozi črevesno steno in v primerni količini dosežejo vezivna tkiva, zlasti hitro rastoče celice, ki nenehno obnavljajo strukturo kože, las in nohtov.

Zakaj je silicij sploh potreben?

Silicij ima tri nadvse pomembne lastnosti:

  • Izredno velika sposobnost vezave. Nanj se vežejo voda, bakterije, virusi, strupi in plini. Zadostna količina silicija celicam omogoči boljšo preskrbljenost z vodo. To ima za posledico lažjo izmenjavo hranilnih snovi in boljši potek celične presnove. Na zunaj je to opazno kot napeta in sveža koža.
  • Silicij je gradbeni element kolagena in elastana. Koža in vezivna tkiva postanejo prožnejša. To je izrednega pomena pri nagnjenju h krčnim žilam, zvinom in nategom tetiv ter celulitu. Elastan in kolagen sta tudi nadvse pomembna gradnika kosti. S starostjo se izgubljata iz kosti, kar ima za posledico osteoporozo in pogoste zlome.
  • Silicij ima pomembno vlogo pri transportu kalcija.

Obnova – štiri tedne

Proces obnove kože, las in nohtov traja približno štiri tedne, zato je treba biti pri jemanju silicija potrpežljiv. Dolga doba, ki mine, preden so rezultati vidni, ima zelo preprost vzrok. Preden noht zraste za celotno dolžino, mine pol leta, regeneracija kože traja približno 28 dni, lasje pa rastejo s hitrostjo približno enega centimetra na mesec.

0 komentarjev

Oddajte mnenje a Comment

SLEDI NAM POVSOD:

REGISTRIRAJ SE:

logo