Vbodi klopov, piki žuželk in zaščita pred njimi

Avg 23, 2020 | Aktualno

Daljši dnevi v letu so tu, počitnice se bližajo in sonce nas vabi na prosto. V tem času se poveča tudi število potovanj na eksotične lokacije po celem svetu. Žuželke ne poznajo diskriminacije – ali ste na travniku, v bližnjem gozdu, na poti z nahrbtnikom po Tajski ali na luksuznem safariju po Afriki. Žuželke so povsod. Zato je pomembno, da imate zanesljivo zaščito pred piki žuželk – repelent, vedno s seboj.

V naših krajih so najpomembnejši prenašalci bolezni še vedno klopi. Klopi prenašajo bolezni, ki lahko povzročijo gripi podobne simptome – vročino, glavobol, nauseo (slabost), bruhanje in mišične krče. Bolezni lymska borelioza (borelija) in klopni meningoencefalitis sta težki bolezni, ki lahko pustita tudi zelo hude posledice.

Komarji so izjemno nadležni, ko brenčijo in nas pikajo, vendar pa pri nas ne prenašajo tako težkih bolezni kot klopi. Izjemno pomembna je zaščita pred piki komarjev, ko smo na potovanjih saj prenašajo zelo hude bolezni kot so okužba z virusom Zika, malarijo, mrzlico denge, virusom zahodnega Nila.

Muhe, obadi in druge žuželke prav tako lahko povzročajo izjemno neprijetne pike, ki povzročajo dražeče srbenje in otekanje, lahko pa prenašajo tudi viruse.

Strokovnjaki se strinjajo, da so repelenti na osnovi DEET še vedno najbolj učinkoviti. So nujni, ko odhajate na področja, kjer žuželke prenašajo bolezni, ki ogrožajo vaše zdravje.

Gotovo ste že večkrat slišali o tragičnih posledicah ugrizov okuženih klopov in o razširjenosti le teh. Tudi komarji in ostali insekti nam vsako leto znova zagrenijo dragocene trenutke na prostem. Med njimi so tudi tigrasti komarji, ki so bolj trdovratni in odporni proti navadnim repelentom. Posledica neučinkovite zaščite pred insekti in klopi, tako ni le slaba volja na pikniku, ampak tudi številne hude bolezni, ki jih te živali prenašajo: klopni meningoencefalitis, lymska borelioza, erlihioza in v tropskih krajih tudi malarija. Poleg tega pa je vse več tudi alergijskih reakcij po pikih insektov. Zato je zaščita pred insekti nujna!

Kot zaščita pred vsemi neprijetnimi posledicami, tudi v primeru tigrastih komarjev, uporabljamo razna pršila, mazila in losjone s katerimi se namažemo po koži, lahko tudi po oblačilih. Priporočljivo je tudi, da imamo pokrite čim več kože.

Ko izbiramo repelent moramo biti pozorni na učinkovino in njeno koncentracijo. Zato je najbolje, da se za nasvet in nakup odločite v lekarnah ali specializiranih prodajalnah. Glede na to, da je modna uporaba naravnih sredstev, pa se prepričajte pred katerimi žuželkami vas le-ti ščitijo. Zelo pomembno, da veste je tudi, da so naravne snovi običajno kompleksne in so zato lahko večkrat vzrok preobčutljivostnim reakcijam. Alergije so pogostejše kot pa na čiste sintezne snovi, ki se najpogosteje uporabljajo v repelentih (npr. DEET).

Da bi bili repelenti učinkoviti, morajo vsebovati dovolj učinkovine DEET, optimalno je 30 odstotkov (Ben’s 30). Takšni repelenti so na voljo predvsem v lekarnah. Kadar pa nas komarji, obadi ali druge žuželke vseeno opikajo, je priporočljivo, da uporabite sredstva After Bite, ki blažijo reakcije po piku. Da bi oteklino in rdečico ter srbenje čimbolj omilili, morate sredstvo After Bite za nego pikov nanesti čim prej po piku, nanos pa lahko tudi večkrat ponovite. Izberete lahko sredstvo, ki je namenjeno predvsem otrokom, saj ne peče; univerzalno sredstvo v obliki peresa ali pa »Xtra« močno sredstvo, ki je namenjeno negi pikov, ki močneje srbijo.

Vzemite vaše repelent in sredstvo za nego pikov vedno s seboj – na plažo, ob jezero ali na izlet in brezskrbno uživajte v prostem času!

0 komentarjev

Oddajte mnenje a Comment

SLEDI NAM POVSOD:

REGISTRIRAJ SE:

logo