Potovalna slabost in akupresura

Avg 23, 2020 | Aktualno

Potovalno slabost, potovalno bolezen ali kinetozo laično imenujemo kar morska bolezen. Potovalna bolezen nastane zaradi neskladja med vidnim dojemanjem gibanja in njegovim fizičnim zaznavanjem vestibularnega organa, ki nam pomaga pri ravnotežju in prostorski orientaciji. Vestibularni organ se nahaja v notranjem ušesu in možganom posreduje podatke o našem gibanju. Pomembne informacijo o gibanju možgani prejmejo tudi z vidom. Če podatki iz oči in notranjega ušesa niso usklajeni, možgani to zaznajo in posledica je potovalna slabost.

Zahodna medicina je v zadnjih 200 letih ogromno napredovala. Kljub temu pa mnogo vsakodnevnih težav in bolezni ni ozdravljivih, zato se znanstveniki ozirajo tudi po načinih zdravljenja, ki izvirajo iz daljnega vzhoda, da bi tako dopolnili zahodne načine zdravljenja.

Zahodna medicina je pogosto skeptična do tradicionalne kitajske medicine. Ta se je razvijala preko 5000 let in trdi, da se bolezen razvije zaradi neravnotežja v toku življenjske energije. V preteklih desetletjih tudi pri nas spoznavamo, da so lahko antične tehnike, kot sta akupresura in akupunktura, ki ponovno vzpostavljata tok energije, presenetljivo učinkoviti.

Akupunktura temelji na zabadanju iglic v akupunkturne točke. Temelji na teoriji akupunkturnih meridianov, ki potekajo vzdolž telesa in po katerih naj bi se pretakala življenjska energija »či«. V 20. stoletju so metodo sprejeli tudi v zahodno medicino.

Akupresura deluje na enakih principih kot akupunktura, vendar je lažja za uporabo v samozdravljenju. Beseda izhaja iz besede akupunktura in pritisk. Je starodavna umetnost, ki za zdravljenje uporablja prste, s katerimi stimuliramo določene točke na telesu. Ta stimulacija naj bi vzpodbujala telesne sposobnosti za samozdravljenje.

Akupresurne točke na površini kože imajo visoko električno prevodnost in prevajajo zdravilno energijo. Meridiani so telesne zdravilne poti energije. Pritisk oziroma masaža prevaja zdravilne energijo po meridianah in s tem izboljšuje njen pretok in ravnovesje. Ko zdravilna energija potuje skozi meridiane, izboljšuje pretok krvi in uravnovesi vse funkcije v telesu.

Akupunktura in akupresura v zahodni medicini

Veliko britanskih zdravnikov je odkrilo prednosti akupunkture že zgodaj, v 19. stoletju. Zadnje zanimanje zahoda za akupunkturo pa se je začelo v letu 1972, ko je novinar New York Times-a med svojim obiskom na Kitajskem poročal o uspehu akupunkture v lajšanju bolečin, ki so bile posledica urgentne operacije odstranitve slepiča.

To je vodilo k več raziskovalnim študijam, ki so analizirale komplementarne in alternativne terapije. Dokazi iz kliničnih študij o olajšanju nausee in bruhanja, bolečin v križu/hrbtu, migren in zobobola so bili dovolj jasni, da so v Veliki Britaniji že leta 2000 priporočili široko dostopnost teh metod.

Iz stališča pacienta je akupresura velika prednost, saj se je lahko nauči in uporabi. Za nekatera stanja je metoda lahko zelo učinkovita. Dva večja pregleda študij, ki so ju izvedli raziskovalci prestižne neodvisne mreže Cochrane so v zadnjih letih ugotovile, da je akupresura učinkovita pri zdravljenju nausee in bruhanja, ki sta  lahko posledica potovalne slabosti, prav tako pa tudi slabosti po operacijah ali kemoterapiji.

Uporaba akupresurnih trakov

Za preprečevanje nausee in bruhanja lahko uporabimo akupresurne trakove, ki jih moramo pravilno namestiti na zapestji obeh rok. Kroglica, ki je v traku nameščena, zagotavlja pri pravilni namestitvi zadosten pritisk na akupresurno točko in s tem prepreči ali zmanjša nauseo.

Velika prednost uporabe trakov je, da jih lahko uporabljajo otroci in odrasli. Ne povzročajo nobenih neželenih učinkov, kot je to pogosto pri zdravilih. Prav tako nimamo težav, ko moramo otroke prepričati k uporabi pripravkov, katerih okus jim velikokrat ni všeč.

Sea Band uporablja tudi svetovni prvak Formule 1

Zapestni trak Sea Band uporablja tudi Lewis Hamilton, trikratni svetovni prvak v Formuli 1. Kljub temu, da je navajen velikih pospeškov oz. pojemkov, ki nanj delujejo med vožnjo v dirkalniku, pri potovanju na letalu ali ladji še vedno uporablja tudi Sea Band zapestnici. Spodnja fotografija je nastala med sproščanjem na barki, kmalu po dirki v Monaku.

Besedilo Mojca Rezar Bajec, mag. farm.

0 komentarjev

Oddajte mnenje a Comment

SLEDI NAM POVSOD:

REGISTRIRAJ SE:

logo