Vitamin D

Feb 9, 2021 | Aktualno

pastedGraphic.png

Mnogi se zagotovo zavedajo, da ima vitamin D pomembno funkcijo za ravnovesje kalcija in fosforja ter s tem za zdravje kosti.
Dolgo pa je bila njegova ključna funkcija za številne druge procese v telesu podcenjena. Je resničen vsestranski uporabnik, ki je bistvenega pomena za normalno delovanje kosti in mišic, ki podpira nešteto presnovnih procesov in je zelo pomemben tudi za naš imunski sistem.

Toda zakaj toliko ljudi kljub tem pomembnim in večkratnim nalogam v človeškem telesu vpliva na nezadostno oskrbo z vitaminom D? Tu boste našli koristne in obsežne informacije o razburljivi temi “Vitamin D”!

Kaj sploh je vitamin D?

Izraz “vitamin D” (kalciferol) ne pomeni samo enega vitamina, temveč tudi različne snovi, topne v maščobah, ki imajo enako vitaminsko aktivnost. Pri ljudeh igra najpomembnejšo vlogo vitamin D3 (holekalciferol ali kalcitriol).

Strogo gledano pa vitamin D ni eden izmed vitaminov, ampak je dodeljen pro-hormonom. V skladu z definicijo je treba v telo dovajati vitamine – telo pa lahko pod vplivom UV-B žarkov na koži proizvede vitamin D sam. Ker je sončna svetloba predpogoj za lastno proizvodnjo vitamina D v telesu, je znana tudi kot “sončni vitamin”.

Zaloge vitamina D v telesu so poleti običajno dobro napolnjene in jih lahko mesece shranjujemo v maščobnem in mišičnem tkivu ter jetrih. Vendar lahko številni vzroki povzročijo primanjkljaj vitamina D.

Vitamin D3 je dan v mednarodnih enotah (ie) ali v mikrogramih (µg), pri čemer 1 µg vitamina D ustreza 40 ie.

Kakšne so naloge vitamina D?

Vitamin D ima za naše telo in zdravje ključno funkcijo, katere pomen je pogosto podcenjen:

 • Njegova osrednja vloga pri zdravju zob in kosti je še posebej znana, saj podpira absorpcijo in uporabo kalcija in fosfata v črevesju. Ker vitamin spodbuja vključevanje kalcija v kosti in v zobno strukturo, je znan tudi kot “pomoč pri sestavljanju”.
  Brez zadostnega vitamina D v telesu se absorbira le približno 10-15% kalcija in 60% fosforja, ki je bistvenega pomena za zdravje kosti.
 • Vitamin D ima zato pomembno vlogo pri preprečevanju osteoporoze, pri kateri kostna snov postane porozna in zmanjšana. Nezadostna zaloga vitamina D je dejavnik tveganja za razvoj osteoporoze (“izguba kosti”), zlasti pri ženskah v pozni menopavzi.
 • Sončni vitamin lahko pomembno prispeva tudi k delovanju imunskega sistema, saj ima velik vpliv na specifični (učeni) in nespecifični (prirojeni) imunski sistem. V zadostnih količinah lahko vitamin D mobilizira obrambo našega telesa in se bori proti patogenom.
 • Vitamin D je bistven tudi za delovanje mišic in mišično moč. Deluje na podporen način za mišično zmogljivost, hitrost in koordinacijsko sposobnost mišic – kar prispeva k varni hoji in lahko zmanjša padce.
 • Vse bolj jasno je, da vitamin D posega tudi v številne celične procese in odločilno prispeva k celični delitvi in ​​obnavljanju celic. Ker kot hormon lahko vitamin D prodre v celično jedro in tam postane aktiven. Na ta način se lahko na primer v telesu borimo proti vnetnim procesom.

Številne nove študije kažejo na vedno več pozitivnih lastnosti vitamina. Pravzaprav ni presenetljivo, saj vpliva na skoraj vse funkcije našega telesa.

Vitamin D se ne more absorbirati samo s hrano, temveč ga lahko proizvaja tudi telo samo. Zato je dodeljena hormonom in ne vitaminom.

Kateri viri vitamina D obstajajo?

Vitamin D zavzema poseben položaj med vitamini, saj ga telo lahko proizvede samo, pa tudi preskrbi s hrano.
Dejansko približno 80-90% potrebe po vitaminu D pokrije lastna sinteza kože (endogena sinteza). Osnovna zahteva za to je zadostna dnevna svetloba ali UV-B sevanje, ki mora neposredno vplivati ​​na našo kožo.
Vitamin D lahko uživamo tudi s hrano, vendar to prispeva k bistveno manjšemu deležu zaloge vitamina D.

Endogena sinteza:
Lastna sinteza vitamina D v telesu skozi kožo se imenuje “endogena sinteza”.
Vendar je endogena sinteza od posameznika do človeka zelo individualna in iz različnih razlogov pogosto neustrezna. Odvisno od številnih dejavnikov, kot so prebivališče, letni čas, vreme, aktivnosti na prostem, barva kože in starost.

Eksogeni vnos s hrano:
Žal tudi zavestna prehrana (eksogeni vnos) ni dovolj, če ni endogene sinteze, zato je vitamin D na voljo v zadostnih količinah. Ker le 10-20% dnevnih potreb po vitaminu D pokrijemo s hrano, saj le nekaj živil vsebuje vitamin v ustreznih količinah.

pastedGraphic_1.png

Kako deluje lastna sinteza vitamina D v telesu?

Osnovna zahteva za lastno sintezo vitamina D v telesu so sončni žarki neposredno na kožo z zadostno vsebnostjo UV-B. To telo proizvaja lastno vitaminse imenuje tudi “endogena sinteza”, ki pokriva približno 80 – 90% potrebe po vitaminu D.

Vitamin D lahko vnesemo tudi s hrano, tako imenovano “eksogeno sintezo”, ki le približno 10-20% prispeva k oskrbi.

Proces endogene sinteze:
Izraz “vitamin D” zajema različne snovi, topne v maščobah. Da pa bo lahko izpolnjeval svoje naloge v našem telesu, pa ga je treba najprej pretvoriti v svojo “učinkovito” obliko, vitamin D3.

Osnovne zahteve za to so holesterol in učinki sonca na kožo. Zaradi sončnih žarkov UV-B se 7-dehidro-holesterol v jetrih pretvori v predobliko kalcidiol (25-hidroksi-vitamin D3).
Telo sintetizira kalcidiol s pretvorbo njegovih molekul v končno in najučinkovitejšo obliko vitamina D: vitamin D3, ki je znan tudi kot holekalciferol ali kalcitriol.

Katera hrana vsebuje vitamin D?

Pravzaprav je težko s hrano pomembno prispevati k oskrbi z vitaminom D. Ker malo vitaminov vsebuje sončnega vitamina v ustreznih količinah.
Na primer, vsak dan bi bilo treba zaužiti približno 150 g lososa ali kakšne druge morske ribe z visoko vsebnostjo maščob, čeprav lahko vsebnost vitamina D tu niha, da bi dosegli priporočeno dnevno potrebo po 1.000 ie vitamina D. 

Kot smo že omenili, so dobri viri vitamina D mastne morske ribe, kot so losos, sardele, sled ali olje trske. Tudi bistveno nižje vsebnosti vitamina D imajo na primer jetra, piščančji rumenjaki, avokado, gobe ali jurčki.

Ker teh živil pogosto ni na mizi v zadostnih količinah, je smiselno, da ravnovesje vitamina D dopolnimo z ustreznimi prehranskimi dopolnili.

Kakšna je dnevna potreba po vitaminu D?

Potrebo po vitaminu D lahko pokrijemo z našo prehrano in s pomočjo lastne sinteze v telesu z uporabo sončne svetlobe.
Gotovo je, da eksogena oskrba s hrano še zdaleč ni zadostna. Ocenjuje se, da le 10-20% dnevnih potreb pokriva hrana.
Glavni del oskrbe z vitaminom D nosi telo samo, sproži pa ga lastna proizvodnja vitamina D, ki ga sproži sončni žarki na koži. Vendar je to močno odvisno od dejavnikov, kot so kraj bivanja, dejavnosti na prostem, letni čas, starost ali tip kože.

Zato so naslednja priporočila glede dnevne potrebe le smernice, dejstvo pa je:Približno 82% moških in 91% žensk v Nemčiji nima dovolj zalog vitamina D (vir: Nationale Verzehrsstudie 2008).

Leta 2012 je Nemško združenje za prehrano (DGE) povečalo priporočeni dnevni vnos za odrasle z 200 na 800 mednarodnih enot (IU) ali 20 µg vitamina D, če se telo ni izobraževalo.
Dejansko se strokovnjaki ne strinjajo povsem glede tega, kako visoka bi morala biti dnevna potreba po vitaminu D. Vendar mnogi zagovarjajo bistveno višja priporočila.

Dnevna potreba po vitaminu D.

StarostDnevna potreba po vitaminu D.
Dojenčki (0-12 mesecev)10 µg = 400 ie
Otroci (1-15 let)20 µg = 800 ie
Odrasli (od 15 let)20 µg = 800 ie
Nosečnice in doječe matere20 µg = 800 ie

Vrednosti vitamina D v krvi – kako se ugotovi pomanjkanje vitamina D?

S pomočjo krvnega testa se ugotovi, kako visoka je koncentracija vitamina v telesu in ali je možno pomanjkanje vitamina D.
Vrednosti vitamina D3 se ne meri neposredno, temveč vrednost vmesnega proizvoda ” 25-hidroksi-vitamin D”, znanega tudi kot kalcidiol, kot oznaka za oceno stanja oskrbe . Kalcidiol je predhodnik vitamina D, ki je prisoten v naši krvi in ​​se po potrebi v jetrih pretvori v aktivni vitamin D3.

Žal zavarovalnice običajno ne krijejo stroškov (približno 30 EUR) za to preiskavo krvi. Razjasniti je treba tipične simptome pomanjkanja vitamina D ali povišane ravni kalcija v krvi.
Krvne preiskave so zdaj na voljo tudi doma. Nato boste morali sami odvzeti majhno količino krvi in ​​jo poslati v laboratorij proizvajalca testa v analizo.

Rezultati laboratorijske krvi se lahko dajo v stari enoti nmol / l (nanomol na liter) ali v novi enoti ng / ml (nanogram na mililiter). Za pretvorbo rezultatov iz nanomolov na liter v nanograme na mililiter je treba vrednost nanomolov na liter samo pomnožiti s številom 0,401.

Primer pretvorbe:
50 nmol / lx 0,401 = 20 ng / ml

Rezultati laboratorijskih preiskav krvi (kalcidiol)

vrednotenjeVrednost seruma ng / ml
Hudo pomanjkanje<10
napaka10–20
Nezadostna ponudba20–30
Optimalna vrednost30-50
Nekoliko povečana vrednost50-70
Močno povečana vrednost70-150
zastrupitev> 150

Referenčne vrednosti:
Zaželeni so rezultati serumske koncentracije najmanj 20 ng / ml kalcidiola v skladu z DGE (nemško združenje za prehrano).

Določene vrednosti kalcidiola pod serumsko vrednostjo 10 ng / ml kažejo na zelo pomembno pomanjkanje vitamina D, kar ima lahko dolgoročno znatne zdravstvene posledice.
Pri ocenjevanju teh vrednosti je seveda treba upoštevati tudi letni čas. V poletnih mesecih lahko zaradi povečanega sevanja UV-B pričakujemo višje ravni vitamina D.

Kako dolgo morate biti na soncu, da dobite dovolj vitamina D?

Zares ne traja dolgo, da naše telo lahko proizvede dovolj vitamina D. Natančni časi pa niso možni, ker je lastna proizvodnja vitamina D v telesu odvisna od številnih dejavnikov, kot so tip kože ali starost.

Kot vodilo
zadostuje, da tri do štiri dni na teden uživate v soncu približno 15 minut . Pomembno je omeniti, da mora biti vsaj ¼ površine kože izpostavljeno neposredni sončni svetlobi – s soncem visoko na nebu. V tem času se je treba izogibati zaščiti pred soncem, saj ovira lastno proizvodnjo vitamina D v telesu.
   
A previdno pri preveč sonca – preveč dobrega lahko povzroči opekline! Še posebej svetlopolti ljudje bi raje uživali krajše sončenje, vendar pogosteje.

Vzroki za nezadostno oskrbo z vitaminom D.

Naše telo lahko samo proizvaja vitamin D. Osnovna zahteva za lastno proizvodnjo vitamina D v telesu so sončni žarki, natančneje UV-B žarki na naši koži.

Ali ti žarki zadoščajo za proizvodnjo dovolj vitamina D, pa je odvisno od tega, kje smo, letni čas, vreme, oblačila, tip kože ali kako dolgo in kdaj smo na soncu. Toda tudi starost ali zdravila lahko na primer vplivajo na stanje vitamina D.

Različni vzroki:
Mnogi od nas zaradi svojega dela in številnih drugih dejavnosti v zaprtih prostorih premalo časa preživimo na soncu . Tisti, ki oddih za kosilo raje preživijo v zaprtih prostorih in večino dneva preživijo v zaprtih prostorih, lahko ustvarijo le premalo količine vitamina D!  

Majhno pravilo: Če je senca daljša od velikosti vašega telesa, v telesu skorajda ne nastane vitamin D.

Pravzaprav naše bivališče močno vpliva na sintezo vitamina D. Da se sončni žarki lahko pretvorijo v vitamin D, morajo udariti našo kožo pod kotom najmanj 45 °. Že v 40. vzporedniku – približno na višini Rima – in bolj proti severu zjutraj in zvečer ni tako.
Ker se Nemčija nahaja med 48. in 54. vzporednico, lahko sonce v zimskih mesecih od oktobra do marca kožo le nezadostno oskrbi z UV-B žarki. Vaša lastna sinteza vitamina D je zato mesecev skoraj nemogoča.

Da bi na našo kožo prišlo dovolj sončnih žarkov, je treba odkriti vsaj ¼ površine kože – zaradi različnih razlogov to pogosto preprečujejo dolga oblačila.

Za proizvodnjo vitamina D je pomembno, da si kreme za sončenje ne nadenete 10-15 minut , saj preprečuje velik del nastajanja kože. Poskrbite, da se boste kasneje zaščitili pred sončnimi opeklinami s kremo za sončenje!

Tudi tipi kože igrajo pomembno vlogo pri proizvodnji vitamina D. Temnejši tipi kože pogosteje trpijo zaradi pomanjkanja kot svetlopolti, saj njihova koža zaradi večje vsebnosti melanina (barvnih pigmentov) sintetizira manj vitamina D.

Prehrana igra z vitaminom D vnosa namesto decentralizirano vlogo. Naša prehrana zagotavlja le majhen delež zaloge vitamina D. Poleg tega le malo živil vsebuje vitamin D v ustreznih količinah.
Vendar nezadosten vnos vitamina D s hrano lahko poveča tveganje za pomanjkanje. Zato morate biti pozimi, še posebej pozimi, previdni, če na jedilnik vključite živila, bogata z vitaminom D. 

pastedGraphic_2.png

Predvsem starejši spadajo v rizično skupino pomanjkanja vitamina D. Z naraščanjem starosti koža izgubi naravno sposobnost absorpcije vitamina D in njegovega sintetiziranja prek metabolizma. Poleg tega veliko starejših ljudi manj časa preživi na neposrednem soncu, ker jim ni več prijetno ali ker jim je gibljivost omejena.

Drug možen vzrok za primanjkljaj vitamina D je nosečnost in dojenje , zlasti pri ženskah, ki rodijo v hladni sezoni. Med dojenjem dojenček oskrbuje z vitaminom D z materinim mlekom.
Če ima mati pomanjkanje vitamina D, ima tudi otrok nezadostno oskrbo. Zato pediatri priporočajo dodaten odmerek dodatkov vitamina D v prvem letu življenja. 

Debelost lahko privede do neustreznega stanja oskrbe. Ljudje z zelo prekomerno telesno težo imajo pogosto nižjo vrednost vitamina D, ker je vitamin, topen v maščobah, med drugim shranjen v maščobnem tkivu. Torej, če imate prekomerno telesno težo, se vitamin D izloči iz krvi in ​​shrani v telesni maščobi.

Nekatera zdravila lahko vplivajo tudi na stanje vitamina D. Zdravila, ki lahko zavirajo absorpcijo vitamina D, vključujejo na primer zdravila proti epilepsiji, kortikosteroide, zdravila za zniževanje holesterola ali zdravila proti razjedam na želodcu.

Obstajajo tudi različne bolezni, ki so lahko vzrok za pomanjkanje vitamina D. V primeru malabsorpcije kronične bolezni črevesja, jeter ali ledvic, kot so Crohnova bolezen, celiakija ali odpoved ledvic, na primer moti absorpcijo vitamina D iz črevesja v kri.

Skupine tveganj za pomanjkanje vitamina D:

 • Zaposleni, ki veliko delajo znotraj
 • Temnejši tipi kože
 • Starejši ljudje
 • Ljudje, ki so redko na prostem
 • Ljudje, ki se pokrivajo, na primer iz verskih razlogov
 • Nosečnice in doječe matere
 • Dojenčki
 • Ljudje z malabsorpcijo (oslabljena absorpcija hranil)
 • Ljudje z dolgotrajno boleznijo črevesja
 • Ljudje z dolgotrajno boleznijo jeter
 • Ljudje z ledvično insuficienco
 • Zelo debeli
 • Kronično bolan
 • Ljudje, ki potrebujejo oskrbo
 • Ljudje z odpovedjo ledvic

Kakšna je situacija z oskrbo z vitaminom D?

Čeprav se skladišča vitamina D v telesu lahko v poletnih mesecih obnavljajo in shranjujejo v maščobnem in mišičnem tkivu ter v jetrih, je veliko ljudi v Nemčiji z vitaminom D le premalo preskrbljenih.

O pomanjkanju vitamina D se običajno govori, kadar krvni test pokaže, da so vrednosti 25-hidroksi-vitamina D (kalcidiola) nižje od 20 ng / ml. Pomanjkanje vitamina D je še posebej pogosto pozimi, ko se zaloge počasi praznijo. “Študija nacionalne potrošnje” iz leta 2008 jasno kaže:
82% moških in celo 91% žensk ni imelo dovolj zalog vitamina D.
Pravzaprav je to predvsem posledica našega sodobnega načina življenja, v katerem večino časa pogosto preživimo v zaprtih prostorih.

Kako lahko dobim dobro zalogo vitamina D?

Vitamin D se proizvaja predvsem z delovanjem sončne svetlobe na našo kožo – na ta način lahko pokrijemo do 90% potreb. Pravzaprav pri mnogih ljudeh zaloge vitamina D v telesu niso dovolj napolnjene, da bi se v zimskih mesecih dobro oskrbovale. To je še posebej pogosto pri severnih Evropejcih zaradi njihove geografske lege.

Nasveti za preprečevanje pomanjkanja vitamina D.

 • Pomanjkanje vitamina D lahko pogosto preprečimo tako, da vsak dan, ko je sonce visoko, preživimo nekaj minut zunaj. Seveda je treba upoštevati tudi individualno občutljivost na sonce. Mimogrede, dolgo bivanje na soncu nima smisla, saj telo po približno pol ure preneha proizvajati vitamin D.
 • V zimskih mesecih telo črpa zaloge vitamina D v maščobnem tkivu. Kdor teh endogenih zalog ni mogel napolniti z zadostnimi potrebami, lahko stanje oskrbe izboljša s prehranskimi dopolnili.
 • Dobra svetilka za dnevno svetlobo lahko ponudi alternativo sončni svetlobi – dobite dober nasvet tukaj. Strojenje v solarijih pa komaj nadomešča sončno svetlobo.V večini solarijev je svetloba v solariju v glavnem sestavljena iz UV-A žarkov – telo potrebuje UV-B žarke, da absorbira vitamin D.
 • Vitamin D najdemo le v nekaj živilih, nato pa običajno le v majhnih količinah. Vendar pa lahko več pozornosti namenite živilom z večjo vsebnostjo vitamina D, zlasti v hladni sezoni, da ohranite ravnotežje do sonca.
 • Temnejša je vrsta kože, bolj bi morali biti na soncu. Zaradi večje gostote pigmenta se v temnejših tipih kože sintetizira manj vitamina D. Seveda s sončenjem ne smemo pretiravati niti s strojeno kožo!
 • Dolga oblačila omejujejo proizvodnjo vitamina D, ker sevanje UV-B ne prodre skozi oblačila. Približno ¼ površine kože mora biti na neposredni sončni svetlobi.
 • Zaščitni faktor v sončnem mleku nas ščiti pred sončnimi opeklinami, hkrati pa zmanjšuje nastajanje vitamina D. Kratke sončne kopeli, ki trajajo nekaj minut brez kreme za sončenje, omogočajo telesu, da proizvaja svoj vitamin D. Mimogrede: večji kot je zaščitni faktor pred soncem, manjša je proizvodnja vitamina D.
 • Žal sončni žarki skozi okenska stekla niso dovolj za aktiviranje endogene sinteze vitamina D. Zato moramo biti bolj na prostem!

Če zdravnik postavi diagnozo pomanjkanjem vitamina D skozi krvno preiskavo, je priporočljivo, da sprejme posebne dodatke vitamina D . Glede na krvno sliko vam lahko zdravnik natančno pove, kakšen odmerek morate jemati z vitaminom D.

pastedGraphic_3.png

Zakaj dojenčki potrebujejo vitamin D?

Zvezno ministrstvo za prehrano priporoča, da se dojenčkom v prvem letu življenja da dodatni odmerek 10 µg (400 ie) vitamina D, da izpolnijo svoje dnevne potrebe. Zakaj pa je tako?

Na žalost je vsebnost vitamina D v materinem mleku zelo nizka, zato dojenčki na ta način ne dobijo dovolj vitamina D. Poleg tega dojenčki v prvem letu življenja ne bi smeli biti izpostavljeni neposredni sončni svetlobi, saj dojenčkova nežna koža še ni razvila zaščitnega mehanizma. Posvetujte se s svojim pediatrom, ali je naklonjen dodatnemu odmerku vitamina D v zimskih mesecih v drugem letu življenja.

Dojenčki potrebujejo vitamin za sončenje za preprečevanje rahitisa in življenjsko nevarnih presnovnih motenj . Pri mladostnikih z rahitisom kosti niso dovolj mineralizirane, kar lahko privede do kostnih deformacij in deformacij kosti.
Da bi to preprečili, obstajajo posebna zdravila za dojenčke in malčke.

Zakaj je pomembna dobra zaloga vitamina D?

Prehrana z nizko vsebnostjo vitamina D in nezadostna izpostavljenost soncu na koži lahko privede do nezadostne zaloge vitamina D.

Vitamin D podpira absorpcijo mineralov kalcija in fosforja v črevesju. Brez tega bi se absorbiralo le 10-15% dobavljenega kalcija in le 60% fosforja, ki je bistvenega pomena za zdravo tvorbo kosti.
Če so vrednosti kalcija v krvi nezadostne, telo pade nazaj v zaloge kalcija v kosteh. Poleg tega je pri pomanjkanju vitamina D zaviranje zorenja osteoblastov, celic, ki tvorijo kosti.

Vitamin je zato bistvenega pomena za zdravje kosti. Zato je bistvenega pomena zagotoviti, da telo vitamin D proizvaja naravno in da se oskrbuje s hrano.
Če obstaja dolgotrajna pomanjkljivost, lahko to privede do zmanjšanja kostne gostote (osteoporoza), mehčanja kosti pri odraslih (osteomalacija) in pri otrocih do rahitisa. Tu se uporabljajo ustrezna zdravila, ki vsebujejo vitamin D.

Ali je možno preveliko odmerjanje vitamina D (hipervitaminoza vitamina D)?

Do prevelikega odmerka vitamina D ne more priti zaradi lastne sinteze telesa (endogena sinteza) z uporabo sončnih žarkov. Ko dlje časa ostajamo na soncu, zaščitni mehanizem ščiti naše telo pred prekomernostjo in sam zmanjšuje nastajanje
vitamina D. Preveliko odmerjanje vitamina D tudi ni mogoče s hrano (eksogena sinteza), saj le nekaj živil vsebujejo vitamin D in še to le v majhnih količinah.

Hipervitaminoza vitamina D je mogoča le z nepravilno uporabo dodatkov vitamina D. Dolgotrajno preveliko odmerjanje lahko povzroči trajno škodo za zdravje. Preveč vitamina D lahko poveča absorpcijo kalcija v telesu in povzroči zvišano raven kalcija v krvi, znano kot hiperkalciemija. Hiperkalciemija lahko na primer povzroči ledvične kamne ali poapnenje krvnih žil.

Resno preveliko odmerjanje je, kadar so serumske vrednosti pri merjenju krvi nad 150 µg / ml. BfR (Zvezni inštitut za oceno tveganja) kot največji varen odmerek oceni dnevni vnos vitamina D v višini 4.000 ie (100 µg).

0 komentarjev

Oddajte mnenje a Comment

SLEDI NAM POVSOD:

REGISTRIRAJ SE:

logo