Občutljivi zobje?

Avg 23, 2020 | Aktualno

Zobje lahko pretirano reagirajo na hladno, vročo, kislo ali sladko hrano in pijačo ali pa na pritisk. Pogostost teh težav narašča s starostjo, v povezavi z razgaljenjem zobnih vratov zaradi bolezni dlesni, pretiranega drgnjenja z zobno ščetko ali krožne obremenitve tanke dentinske plasti ob dentinsko cementni meji. Do sedaj smo poznali dve osnovni metodi zdravljenja in preprečevanja dentinske preobčutljivosti:

  • Zdravljenje zob s kemičnimi agenti, ki prodrejo v dentinske kanale, depolarizirajo živčne sinapse in tako preprečijo prevajanje bolečinskih impulzov (npr. s kalijevim nitratom, kalijevim kloridom).  
  • Zdravljenje zob s kemičnimi in fizikalnimi elementi, ki zgradijo plast, ki mehansko zaprejo dentinske kanale in tako ovirajo pretok dentinske tekočine (npr. stroncijev klorid, kalcijev nitrat, železov oksalat).

Preobčutljivost zob lahko zmanjšamo z obema metodama. V obeh primerih pa dosežemo le kratkotrajno ublažitev, saj se bo preobčutljivost vrnila s ščetkanjem zob, zaradi kislin v ustih in/ali z razgradnjo premaznih materialov.

0 komentarjev

Oddajte mnenje a Comment

SLEDI NAM POVSOD:

REGISTRIRAJ SE:

logo